Kolmården Dag 1Tidig fredag morgon packade vi in oss i bilen och styrde iväg ner mot Kolmården med två förväntansfulla barn i baksätet. Strax innan parken öppnade så var vi på plats på parkeringen och redo att gå in i parken. Och vi var väldigt förvånade över hur lite folk det var, annars tidigare år när vi varit där har det varit smockfullt med människor i hela parken och långa köer till de olika atraktionerna. Men idag var det max 5-10min kö tid och till vissa ställen var det inte ens kö. Vårt fredags schema var fullsmockat med saker då vi ville hinna med så mycket som möjligt första dagen för att sedan kunna ta det lugnare dag 2. 


Först ut var Sälshowen, detta blev en av Wilmers favoriter. (han fastande extra mycket för 4 olika djur) Och jag måste säga att denna showen var riktigt välarbetat och var som en liten mini teater, riktigt bra och topp betyg av båda barnen men främst av Wilmer. Sen när vi ändå var nere i den marina delen av parken där även berg och dalbanan Wild Fire fanns så passade vi på att åka den då det bara var 5minuters kötid här. Jag rusade iväg så otroligt förväntansfull, då jag är en riktigt sucker för berg och dalbanor. Jag verkligen älskar höga höjder och full fart. Så en berg och dalbana med en topphastighet på 113km/h, 142m upp i luften med en fallhöjd på 56m och 83grader nedförsbacke i banans första backe och sen en 2min lång åktur där man åker upp och ner flertal gånger och är tungdlös hela 11gånger så var detta som gjort för mig. Och ni ska veta att mitt adrenalin pumpade som bara den både före, under och efter och detta är helt klart den absolut bästa berg och dalbanan jag åkt i hela mitt liv. Den 83graders nedförsbacken var helt klart det bästa med hala karusellen, resten var kanske inte så jätte märkvärdigt. Dock något läskigt då man endast sitter fastspänd över benen och inte har nått över axlarna, nått jag reagerade på eftersom man åker upp och ner. Men jag gissar att då den går så snabbt och man är tygdlös så gör det att man inte kan trilla ur den fast man inte har spänne över axlarna. Sen efter att jag hade åkt den var det Tommys tur att ställa sig i kön för att åka, dock höll han inte med om att det var det bästa han åkt utan snarare det vidrigaste han åkt i hela sitt liv. Men konstigt nog skulle han ändå kunna tänka sig att åka igen. Och för er som vill hänga med på en tur i Wild Fire klicka HÄR så finns ett youtube klipp där dom filmar hela bergbanan som om att man sitter längst fram och åker. 

Sen slog klockan 12 och det var dags för dagens första Delfin show. Wilmers absoluta favorit i hela parken och även Wilma älska Delfin showen. Även jag och Tommy tycker den är helt fantastisk, samtidigt som man sitter där inne med tårar i ögonen och förundras över dessa fantastiska djur. Hur fina, duktiga och kärleksfulla dom är samtidigt som det är så vidrigt hur vi människor kan ha dom i fångenskap och låta dom leva såhär.

Efter showen så passade jag på att gå fram till en av de som jobba med delfinerna för att jag ville ha klart för mig varför man fortfarande kan tillåta detta i Sverige, vi som ändå kommit så långt när det gäller djuren och deras välmående. Dock tycker jag inte riktigt att jag fick nått bra svar, just denna tjejen var inte så bra att tala för sig eller så vart hon kanske så ställd för att jag hade så mycket olika frågor om just Delfinerna men att jag ändå hade valt att besöka showen fast att jag på ett sätt var negativ till det. Det hon iallafall kunde försökra sig om är att delfinerna här i Sverige absolut inte far illa ut när dom tränas (eller leker som hon sa) som det i andra länder tyvärr förekommer. Utan dom gör det som en lek och att det är någon som delfinerna älskar, och inte minst så älskar dom sina tränare/djurskötare. 8st delfiner finns i parken och vid varje show får 4st uppträda och hon berättade att om någon av delfinerna skulle ha en dålig dag att den kanske inte mår bra så är detta nått som skötarna märker av och att den delfinen då absolut inte tvingas vara med. Utan det är bara dom som vill. Vi var faktiskt till baksidan av den tredje poolen vid lagunen efter showen och där kunde vi se att delfinerna var hur ivriga som helst inför nästa show när den startade och alla ville komma in för att uppträda. Det av nått kändes iallafall bra att se att dom faktiskt tycker det är kul, men sen kan jag ju inget annat än tycka att deras riktiga hem är ute i havet. Av de 8 delfiner som finns på Kolmården så är den älsta av dom fångad från havet på den tiden då det var lagligt, de andra 7 är födda i fångenskap. Ah nej jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer än att jag tycker det är hemskt att dom ska behöva leva som dom gör, just att uppträda är inte det hemska för det tycker dom bara är kul, utan det hemska är ju att dom i jämförselse med havet har en otroligt liten yta att röra sig på. 

Men detta är också något som jag reflekterar över när det kommer till de andra djuren i parken också. tex de djur som annars lever i extremt varma klimat. Vart förvaras dessa djur under den svenska vintern? Får dom bara stå innomhus under vintern? Hur stora ytor har dom att röra sig på då? osv osv... Ja det är nått jag skulel vilja ha svar på!
Sen gick vi upp till linbanan/safari, där vi andra år fått köa säkert en timma men nu var det inte mer än 5min kö som bara gick rakt fram, så himla skönt och inte minst för barnens skull då jag tycker så synd om barnen när det ska behöva va extrema kö tider. För två år sedan när vi var här slingrade sig kön genom hela deras kösystem.

Några av mina favorit djur, åh jag tycker verkligen dom är så otroligt vackra girafferna 
Det kommer bättre bilder på lejonen, girafferna osv dag 2 när vi också valde att åka linbanan

Sen gick vi iväg till Tigrarna 14.00 när det var dags för dom att få mat, dessa är också några av mina favorit djur. Så otroligt vackra djur som man helst av allt skulle vilja hoppa in till och gosa med och jag kan lixom inte förstå hur farliga dessa djur faktiskt är. Denna dagen föddes det också 4st små tiger bebisar på Kolmården.
 
Jag menar hur kan man inte vilja lägga sig bredvid denna gosiga "katten" och kramas

 


Sen gick vi vidare och strosa runt lite och kikade på djuren i savannen. Det kommer att komma mycket mer bilder härifrån under dag 2.


Och så vidare till Surikaterna för att kika på när dom skulle få bli matade, jag trodde inte mina ögon när jag såg vad dom fick för mat. Hela kycklingar! Och jag var såklart tvungen att fråga och försäkra mig om att kycklingarna inte dödas just för att bli mat utan det är kycklingar som dött vid födseln som fryses ner och som kolmården köper upp. Dessa små söta saker var även de en av Wilmer fyra favorit djur som han fastnade extra mycket för här på Kolmården. (Sälarna, Delfinerna, Surikaterna och .... nån som kan gissa vilket det fjärde djuret är

 
Sen va vi runt och strossa lite i parken och kika på de djuren vi passerade förbi, som elefanterna, strutsar, snö leopard.... mm.

 


 
Sen var det dags för fågelshowen, den enda showen som vi tidare år när vi varit på kolmården aldrig sett på, och jag ångrar inte en sekund att vi valde att se på detta. Wow så häftigt med fåglar som flyger fritt i luften till olika pelare efter komandon från deras skötare. Och utan att smita och flyga därifrån som dom skulle kunna gör hur lätt som helst om dom hade velat, ja det tyder ju bara på att dom trivs iallafall. Sen var det äntligen dags för en välbehövlig glass paus, innan det var dags att gå bort till björnarna 17.00 när dom skulle få mat. Björnarna kommer det också komma bättre bilder på från dag 2.Dom här små rackarna blev Wilma förtjust i, troligen för att dom ser ut som små nallebjörnar och Wilma älskar ju gossedjur, nått som hänger kvar än idag vid 4,5års ålder som började kring 1års ålder. Hel tokig i alla gossedjur som finns och skulle kunna ha hur många som helst utan att tröttna. Jag älskar också dessa underbara små djuren, hur underbart hade det inte varit att få ta med sig en liten bebis björn hem och ha i sängen och sova med. 

Sen till barnens stora förtjusning var det äntligen dags att gå bort till bamses värld, här hade vi räknat med långa köer för att få åka karusellerna. Men så fel vi hade, det var bara att springa in och sätta sig och åka. LYXIGT!! Och såklart tittade vi på Bamse teatern, något som Wilma uppskattade otroligt mycket och tyckte va super skojj. 

Mina tokstollar som här säkert åkt godiståget/bergochdalbanan 5gånger på raken
 


Sen var det dags att säga hejdå till bamses värld och kolmården för denna dagen, men först han vi även se lite vargar påväg ut från parken. 

Vi fick även ta del av att höra riktigt vargyl innan vi sa hejdå och åkte iväg till vårt hotell inne i Norrköping 

 
Inlägget för Dag 2 på kolmården kommer upp här på bloggen imorgon tisdag 11:00


-byErina, Allmänt, Familjen, Resa, Wilma 2017, Wilmer 2017 | kolmården, kolmården 2017 | | En kommentar |
Upp