If it looks too good to be true, it probably is.


Det har gått ca 3,5år sedan jag startade mitt Instagram konto, till en början så skaffa jag det bara som ett helt vanligt konto där jag kunde dela med mig av bilder på barnen till vår familj, släkt och vänner. Men ca 1år senare så köpte vi vår första lägenhet och vi fick möjlighet att renovera och inreda vårt nya hem så som vi ville ha det. Det var också då som mitt konto exploderade. Tusentals följare började följa våran vardag och sen har det bara fortsatt tills där jag är idag, min stora framgång var då till stor del intresset för barnens rum. 

Just vid detta laget så var det inte så stort och populärt med inredda barnrum här i sverige, framförallt så fanns det inte så många som delade med sig av bilder på inredda barnrum. Detta kom ju såklart att bli mer och mer populärt, för att sedan för bara nått år sedan explodera regält här i Sverige. Barnrummet blev lika viktigt att inreda som resten av hemmet. Idag är det inte alls ovanligt att folk delar med sig av bilder på barnens rum i form av inredning, möbler och prylar som man lägger ner tusentals kronor på. Jag själv är en av dom. Jag började dela bilder på barnens rum precis innan detta blev så populärt och jag hade därmed ett unikt konto på Instagram, vilket också gjorde att det växte så fort som det gjorde. 

 
Idag växer konton på Instagram inte på samma vis längre, jag har själv stått stilla i följarantalet i över 1års tid. Men så finns det såklart de som sticker ut extra mycket med unika konton eller kända profiler som självklart växer fort och än idag. Och de som växer sakta men säkert uppåt hela tiden. Sen finns det även en till skara Instagram konton som växer snabbare än man hinner blinka. 

För visste ni att man kan KÖPA följare, likes och ja även kommentarer till sitt Instagram konto. Det låter helt sjukt men sanningen är den och ännu värre att det finns människor som gör detta. Köpa följare för att...? Köpa likes för att...? ...ja till vilken anledning...

Självklart handlar detta om att kunna tjäna pengar och dra företag till sig. Företag som i sin tur blir lurade, för det är inte alla som vet hur man får reda på om ett Instagram konto har äkta följare eller köpta följare. Ja till och med så vet inte ens alla att det går att fuska på detta viset. 

Till er privatpersoner som vill kolla upp ert favorit konto eller framförallt till alla er företag där ute... Vill ni kolla upp en persons Instagram konto så finns den möjligheten.socialblade.com kan man enkelt fylla i personens Instagram namn för att sedan få upp statistik för senaste dagarna eller ännu längre tillbaka i tiden. Statistiken man får upp visar hur detta konto växer. 

För att förtydliga!
Säg att du får upp kontots senaste 10 dagar, i snitt får personen kanske 10-20 nya följare för att sedan på en av dagarna ha en statistik som visar tex +500följare, +1000följare eller ja ännu mera. Hur troligt är det att denna person som brukar ligga på +10-20följare om dagen sedan helt plötsligt skjuter ifrån med flera hundra, ja till och med tusen följare på en dag. Inte speciellt troligt att detta sker i verkligheten på ett ärligt sätt, men det sker om du KÖPER följare. (se exempel på bilden här nedan) 
Här kan man enkelt se att två av dessa dagar sticker ut från mängden! Hur troligt är det att denna personen just dessa två datum skulle få 2819 följare respektive 1829följare när den annars brukar ligga på i snitt 10-20följare.

(Här nedan kommer ett exempel till på en mer normal statistik) 
Här kan man se en mer jämn statistik, ett konto som till 100% är ett äkta konto. Inga datum som sticker ut mer än normalt.

- - - - - - - - - - - - - -

På Instagram kan man även se att vissa konton får otroligt många likes på sina bilder, ja till och med mer likes än vad man har följare. Detta också något som är helt galet. Troligen har personen köpt sina likes. 


Men för inte alls länge sedan så började instagram med något helt nytt. Vem som helst kan numera göra sitt konto till en företagsprofil genom att koppla det till sin facebook. På så vis kan man också se sin egna statistik på sina egna publicerade bilder. Man kan se statistik på var och en av sina bilder, unik statistik för varje bild man publicerat. Man kan tex se:

-Hur många personer som sett bilden (visningar)
-Hur många unika personer som sett bilden (räckvidd)
-Hur många unika personer som kommenterat och gillat bilden (interaktion)

Utöver detta kan man även se hur många procent kvinnor eller män som följer en, man kan se i vilka åldrar de är, man kan se vilken dag och tidpunkt i veckan som är bäst att publicera en bild för ens egna konto osv osv...
- - - - - - - - - - - - - -

Så till er företag där ute, ett konto kan ha flera tusentals följare och massor av likes på sina bilder, men att statistiken visar att personens bilder inte når ut till alls många personer. För hur kul är det för dig som företag att samarbeta med ett konto som på utsidan ser ut att vara ett stort populärt konto men som i själva verket köpt sina följare.

Är du företagare och vill ha ett samarbete, för er egna skull. Be personen visa statistik på några av de senaste publicerade bilderna, där kan ni se det äkta resultatet. (se exempel nedan) 

Här har vi en bild på mig själv som jag delat på mitt konto. Statistiken jag får fram här visar att:

-Min bild har setts 6690 gånger
-Min bild har setts av 5175 unika personer
-Min bild har fått 246 likes och kommentarer. 

Jag med mina nästan 10 tusen följare får jag otroligt lite likes på mina bilder, men det betyder inte att folk inte ser mina bilder. För här visas svart på vitt att min bild har setts av 5175st unika personer. En person som köper följare vars konto ser ut på utsidan kan ha en helt annan statistik. Så ett konto säger så lite genom att bara gå efter hur många följare respektive likes den har. 

Företagare be om att få se statistik inför ett kommande samarbete, på så vis ser ni hur många personer den når ut till, eller besök socialblade.com . Men tänk på att socialblade kan ha missvisande statestik. Tex kontot du söker på kan tex ha köpt följare för flera månader sedan men statistiken du får upp kanske bara visar de senaste 10 dagarna. Instagrams egna unika "visa statistik" är det som ger korrekt information. 

Är du företagar och vill ha samarbete med mig så hör gärna av dig, jag visar mer än gärna upp min statistik för jag kan med 100% garantera att mitt konto är äkta. 


Ursäkta om detta blev lite rörigt och kanske för mycket info att ta in på en och samma gång, undrar ni något eller blev osäkra på nått så ställ gärna era frågor så lovar jag att svara på dom

- - - - - - - - - - - - - - 

Är ni sugna på att läsa mer om detta, så besök gärna någon av följande bloggar som också tar upp detta ämne.
Barnrumsinspo, Inspobyme, KidsdesignlifeTeresia
 
-byErina, Allmänt | |
#1 - - film&serier bloggen:

riktig intressant läsning - förstår inte varför man måste fuska till sig följare och likes !

#2 - - Julia:

Intressant läsning, hur kopplar man sin instagram till facebook så man kan få den statistiken?

Upp